In het uiterste noordoosten van Hongarije, op slechts een paar kilometer afstand van de Oekraïense grens, ligt Tiszakerecseny, een dorpje met een kleine duizend inwoners, van wie er zo’n 600 (in elk geval op papier) behoren tot de Gereformeerde Kerk. De rest is rooms-katholiek. Het aantal inwoners van Roma-afkomst is bovengemiddeld. Voeg daarbij dat het dorp ligt in dat deel van de Grote Noordelijke Vlakte dat economisch gezien buitengewoon onderontwikkeld is, en typeringen als ‘troosteloos’ en ‘uitzichtloos’ dringen zich op. Maar dat doet de plaatselijke predikant Róbert Veress allerminst bij de pakken neerzitten.

In de afgelopen jaren heeft hij een indrukwekkend programma ontwikkeld om te proberen de Roma-bevolking via zijn kerk meer te laten integreren in de lokale gemeenschap. Zijn primaire doel is de mensen in aanraking te brengen met het evangelie. Hij doet dat door middel van geloofsopvoeding van de kinderen van deze bevolkingsgroep en bijbellessen voor volwassenen. Maar dat eerste doel gaat hand in hand met een tweede: het bevorderen van sociale relaties en een gezonde levensstijl, gericht op versterking van de innerlijke samenhang in de gezinnen.

Tiszakerecseny, dat de afgelopen jaren ook nogal wat Oekraïense vluchtelingen zag binnenkomen, kent nauwelijks openbare basisvoorzieningen. Een belangrijk deel van de bevolking is werkeloos. Tegen die achtergrond is duidelijk welke belangrijke plaats het Mécses Diaconaal Centrum in het dorp inneemt.

Beeld van een adventsviering met Roma-kinderen
in Tiszakerecseny. De burgemeester vertelt over kerst.

Het werd gesticht door de Gereformeerde Kerk en biedt dagopvang voor 30 ouderen, 40 verslaafden en 15 gehandicapten. Driekwart van hen is Roma.
De kerk ontving de afgelopen jaren veel steun van HEKS, het Hilfswerk der Evangelische Kirchen in der Schweiz, dat hulpprojecten over de gehele wereld steunt. Dit jaar loopt die steun af, maar ds. Veress wil verder. Want hoewel er al veel is bereikt en inmiddels ook binnen de kerk zelf Roma-vrijwilligers actief zijn, blijft de situatie van deze bevolkingsgroep om aandacht vragen. De predikant is een nieuw project gestart, gericht op 15 kinderen uit de meest gebroken gezinnen. Zij ontvangen dagelijks maaltijden en nemen deel aan lessen geloofsopvoeding.
Het werk van ds. Róbert Veress en zijn vrijwilligers is een van de nieuwe projecten die door Stichting Fundament worden ondersteund.

Tom Wright
Fundament heeft ook besloten de uitgave van de Hongaarse vertaling van Tom Wrights Paul. A biography financieel te ondersteunen. Het is een initiatief van Stichting EXIT. Deze stichting stelt zich ten doel publicaties op het gebied van de praktische theologie te laten vertalen in het Hongaars en deze te laten uitgeven in het Hongaarse taalgebied, ten behoeve van Hongaarstalige Protestantse kerken.
Vorig jaar bestond Stichting EXIT 15 jaar. In die jaren heeft zij 45 boeken kunnen laten vertalen. Een jaar geleden verscheen de Hongaarse vertaling van de Christelijke Dogmatiek van C. van der Kooi en G. van den Brink. Ook aan die uitgave verleende Stichting Fundament steun. Secretaris Marianna van de Graaf vertelt dat het boek in Hongarije met groot enthousiasme is ontvangen.
Het bestuur van Stichting EXIT wordt gevormd door leden van de Protestantse Kerk Nederland, de Remonstrantse Broederschap en de Nederlandse Gereformeerde Kerk. Een van de bestuursleden is de Urker predikant Csongor Kelemen, die ook zitting heeft in het bestuur van Fundament.

Nyergesújfalu
In het dorp Nyergesújfalu in het district Komárom-Esztergom, dicht tegen de Slowaakse grens, is een kleine Gereformeerde Kerk. Ze maakt onderdeel uit van de naburige, grotere gemeente, in de stad Lábatlan. De gemeente, vertelt de predikante Valéria Darányiné Csonka, is klein, maar bestaat uit zeer toegewijde, actieve leden. De gemeente groeit ook nog steeds. Om die te kunnen handlen, moet de bestaande kerkruimte worden uitgebreid met een nevengebouw, waar catechisaties, kinderwerk en andere activiteiten kunnen plaatsvinden.
Fundament heeft ondersteuning toegezegd voor de bouw.