Dániel Ilosvaj (links) met ds. Rutger Heij, bestuurslid van stichting Fundament met als bijzonder aandachtsveld het contact met de Hongaarse studenten in Nederland.


 

Drie maanden geleden keerden Dániel Ilosvaj en zijn vrouw terug in Hongarije na een jaar studie aan de Theologische Universiteit Utrecht. Inmiddels is hij aan het werk als hulppredikant in de Gereformeerde Kerk in Solymár, dichtbij Boedapest. Maar Nederland is voor hem zeker nog geen verleden tijd.

In het kleine kerkgebouw vertelt hij enthousiast over zijn werk in de gemeente én hoe hij daarbij gebruik maakt van zijn ervaringen in Nederland. ’Wat ik het meest van mijn studie in Kampen gebruik, kan ik in één zin samenvatten: Bijbel en dagelijks leven met elkaar verbinden. Elke dag stel ik mezelf de vraag: hoe kan ik het leven van mensen hier in Solymár met de Bijbel verbinden? Wat zijn hun angsten, hun vreugden, hun hoop en hun zonden?’
Dániel preekt eens in de zes weken. De gemeente heeft ongeveer tachtig leden, waarvan er ’s zondags zo’n zestig de dienst bezoeken. Daarnaast zijn er veel kinderen die in twee ’parelgroepen’ bij elkaar komen. Doordeweeks is hij, naast zijn nog niet geheel afgeronde studie aan de universiteit, druk met lesgeven aan kinderen van de basisschool, cursussen in de kerk, huisgroepen en – niet het minst belangrijk – de gebedsbijeenkomst op vrijdagmorgen voor de predikanten en de ouderlingen van de gemeente. Tijdens die ontmoeting wordt er gebeden voor de kerk, maar ook voor de buurt waarin de kerk werkzaam is.
’Wij hebben tijdens ons verblijf in Nederland veel geleerd over hoe we ons geloof in praktijk kunnen brengen in ons dagelijks leven en hoe we trouw kunnen blijven in een veranderende wereld. Dank en lof aan God. Wij bidden dat Hij jullie duizend keer mag teruggeven wat wij in Nederland ontvangen hebben.’