Mensen in Tivadarfalva

De kleuterschool in Tivadarfalva drijft op gemotiveerde mensen die zich inzetten voor kinderen uit de Roma-kampen in de buurt. Fundament steunt het project.

Een van de werkers in Tivadarfalva is Barta Elemér. Anderhalf jaar geleden begon hij daar. In een gebouw, gekocht met hulp uit Amerika en opgeknapt met hulp van gemeentes uit Nederland en Amerika, komen wekelijks Roma-mensen samen uit 3 verschillende zigeunerkampen.

Sinds november 2015 helpt zijn vrouw, Barta Ilona, bij de huiswerkbegeleiding. Samen hebben Elemér en zijn vrouw 3 meiden in de leeftijd van 8-15 jaar.
Elemér vertelde dat hij altijd heeft gezegd dat hij twee dingen niet zou doen in zijn leven: met zigeuners werken en met psychologie en pedagogie bezig gaan. Maar nu zegt hij: “Godzijdank heb ik niet lang geleden mijn diploma gehaald als pastoraal pedagogisch werker, heb ik een opleiding in de richting theologie en werk ik met zigeuners. God had kennelijk andere plannen met mijn leven dan ik-zelf. Daar ben ik dankbaar voor. Het werk is zeker niet makkelijk. Elke dag zie ik zoveel leed, dat ik er soms slapeloze nachten van heb. Maar ik ben dankbaar dat ik God mag dienen en namens Hem samen met de andere werkers de wereld voor deze kinderen wat aangenamer mag maken.”

Sinds september komen er 25 kinderen naar de kleuterschool / peuterspeelzaal. 26 kinderen komen naar de huiswerkbegeleiding. Op zondagen komen er zo’n 30 personen naar de kerk. In december kregen de kinderen bezoek van Mikulás (de mix van Sinterklaas en Santa Claus). Ze waren erg blij met de cadeau`s en hebben goed gezongen en versjes opgezegd.