Al een aantal jaren steunt Fundament een kleuterschool in het Oekraïense Tivadarfalva, niet ver van de Hongaarse grens. Die school biedt aan Romakinderen uit twee dorpen uit de buurt een mooie en veilige plaats.

Hoe gaat het met de school, nu de situatie in Oekraïne de laatste tijd steeds slechter lijkt te worden? Mensen verlaten het land en zoeken hun heil in buurland Hongarije of nog verder weg. Expertise van dokters en leraren wordt schaarser. Economisch gaat het ook steeds slechter. De waarde van de Oekraïense munteenheid de grivna is ten opzichte van de euro gedaald. Dat alles gaat helaas de kleuterschool niet voorbij. Prijzen stijgen, de inkomsten niet. De situatie is zorgwekkend. Het verlangen is er om goede aandacht aan de kinderen te blijven geven. Maar is dat realistisch?

Wat zou het mooi zijn als er meer structurele ondersteuning voor deze twee projecten gevonden zou worden: voor het functioneren van de kleuterschool en voor de huiswerkbegeleiding van basisschoolkinderen. De zorgen spitsen zich toe op de Roma-kleuters, omdat de kerk in de buurt nog wel bijdraagt aan de huiswerkklas. De vraag of de kerk in de buurt ook verder nog kan en wil bijdragen houdt de aandacht.