Kleuters in Tivadarfalva

De kleuterschool in Tivadarfalva is een veilige haven voor kinderen uit de twee Romadorpen in de buurt. Fundament steunt dit project.

De kleuterschool kan ook dit schooljaar weer gewoon werken. Twee groepen kinderen met allebei een juf (Ilona en Monika) en een in beide groepen werkende assistent Marta. Totaal 28 kinderen. Daarnaast is zendingsassistent Elemér vaak aanwezig. Hij zorgt er ook voor dat de kinderen thuis opgehaald en ook weer terug gebracht worden. Die kinderen komen met veel plezier naar school. Als je er bent lees je het enthousiasme van hun gezichtjes.

’s Middags is er de huiswerkklas. Kinderen van de Lagere School leren er onder begeleiding huiswerk maken. Op die manier wordt gewerkt aan structuur in een kinderleven. Die begeleiding is nodig om hen te helpen hun achterstand ten opzichte van niet-Romakinderen in te halen; een vorm van integratie. Er is overleg met de kerk om deze huiswerkklas te financieren.

Zowel de kleuterschool als de huiswerkklas eten tussen de middag op school. Dat geeft voor de kinderen zekerheid dat ze tenminste een goede maaltijd per dag krijgen. De keuken van het gymnasium de buurt verzorgt deze lunch. Afgelopen schooljaar betaalde de kerk de kosten er van uit een bijdrage die men kreeg van de Hongaarse overheid. Die bijdrage is intussen gestopt. Voor de leiding van het project is dat een extra zorgpunt.
Fundament besloot eerder dit project tijdelijk te steunen om zodoende ruimte te geven aan de leiding te zoeken naar meer structurele financiering. Dit is een proces met veel tegenslagen. Voor Fundament was dit reden om nog een paar jaar de steun te blijven geven. Het gaat immers om opvang, vorming en christelijk onderwijs aan jonge, kwetsbare kinderen.