Zomer en winter rijdt de schoolbus met leerlingen van de Talentschool in Göncruszka.

Twee ouders zijn leerkracht én chauffeur. Allebei rijden ze een busje voor 9 personen. Elke dag halen en brengen ze de kinderen. Uit 16 dorpen komen die naar school in twee busjes en een grote bus voor 51 personen. Fundament, samen met Verre Naasten, betaalt een groot deel van de vervoerskosten.

Péter woont in Hejce. Ongeveer 6 km van Göncruszka, in een bosrijke streek. In het dorp is geen school. Hij meldt: “Die schoolbus vind ik best fijn. Het is veilig, ook al zijn er geen volwassenen bij. Al die kinderen in de bus gaat best goed. We maken niet vaak ruzie en als dat wel zo is helpen de oudere kinderen om het op te lossen. Als de schoolbus er niet zou zijn, weet ik niet hoe ik naar school zou kunnen; we hebben geen auto. In de winter, als het koud en glad is, is het wel eens spannend. Maar de bus komt altijd, of het nu koud is of warm. Het zou best eens leuk zijn, als de bus niet zou komen en we naar huis zouden kunnen in plaats van naar school. Maar dat gebeurt niet.‘’

Veronika is chauffeur voor een van de busjes. Elke ochtend vertrekt ze om 7 uur richting Hernádvécse en omgeving om kinderen op te halen. ’s Middags om 4 uur gaan ze weer naar huis. Ouders weten dat hun kinderen veilig reizen. Kinderen kunnen soms zelfs voor hun eigen huis in- en uitstappen. Ze zegt: “’Het is dankbaar werk. De ouders zijn ontzettend blij met deze aanpak.