Szabolcs Kovács

familie-kovacsHij rondde zijn studie in Kampen af. Hier geeft hij een beeld van het leven met zijn gemeente. Ook kijkt hij terug op het studiejaar in Kampen.

Leefomgeving

Ik ben predikant in twee gemeenten in Transylvanie met 300 leden. Echte traditionele gemeenten. De mensen werken hard op de akkers. Ze hebben weinig kansen op vernieuwing. Het dorpsbeeld wordt bepaald door paarden en wagens op de steenweg, door waterputten waaruit de mensen hun drinkwater halen, door de groentetuin achter de boerenhuisjes. Al met al lijkt het voor een buitenstaander op een situatie van lang geleden. Voor de mensen hier is een leven zonder moderne infrastructuur heel gewoon. Ze willen niet anders dan hun leven te beleven zoals God heeft het gegeven.

Kerk en predikant

De kerkenraden van de gemeenten werken volgens het oude systeem. De dominee is de leider. Van hem wordt initiatief verwacht. Ook de verantwoordelijkheid ligt bij hem. Kerkleden hebben een groot respect voor hun predikant. Maar als het werk op de akker roept, zijn ze even niet beschikbaar voor de dominee en voor de kerk; ze moeten aan het werk. Het kerkgebouw van de kerk van Nyárádszentimre stamt van de 14e eeuw. Het is het centrale gebouw. De mensen zijn trots op hun kerk, al komen ze niet elke zondag naar de kerkdienst. In deze kleine, traditionele gemeenten woon ik met mijn gezin. Ik ben overtuigd dat God hier plannen heeft. Ook ben ik blij dat deze mensen mij als predikant dichtbij hun levenssituatie laten komen, bij hun vreugde en hun leed. Soms verrast me de hardnekkigheid, omdat hun gewoonten niet veranderen. Dan kan ik radeloos zijn. Ik denk dan dat ik meer kennis nodig heb om mijn werk beter te doen. Ik vroeg me af: waar kan ik meer over missiologie en gemeenteopbouw leren? Intussen volgde ik na mijn theologische opleiding in Kolozsvár specialisaties als pastorale psychologie, familietherapie en bijbeldrama. Ik bleef benieuwd naar nieuwe wegen in het gemeenteleven. Daarom vroeg ik aan Fundament om een studiejaar in Kampen. Ik mocht een jaar in Kampen tuderen, en er samen met mijn gezin wonen. Ik koos het masterprogramma MMG (Masters Missionaire Gemeente).

Kampen

Augustus 2012 kwamen we er met onze drie jongens Tamás, Péter en Benedek. Zij gingen op school “De Mirt”, waar ze een leuk milieu vonden. Mijn vrouw werkt als psychologe en lerares op deUniversiteit Sapientia van Marosvásárhely. Ze was toen met haar PhD scriptie bezig. We hebben veel gewerkt, dag en nacht. Ik heb Nederlands geleerd van mijn docenten Alie en Bianka. De MMG was een groot uitdaging. Na thuiskomst maakte ik de eindscriptie klaar. Dankbaar ben ik voor de ondersteuning door prof. Stefan Paas. De modules van de MMG verwerken veel literatuur. Ze zijn ook motiverend. Eerder had ik wat oppervlakkige kennis van missiologie. Dank zij deze studie heb ik goede literatuur gelezen en ik heb een klein “thuisbibliotheek” met de nieuwste boeken over de missiologie aangeschaft. Ik ben echt tevreden met het onderwijssysteem van de TUK.

Eindscriptie

Mijn eindscriptie gaat over de geestelijke zorg voor studenten. Ik heb de missiologische aspecten van de zielzorg binnen de gereformeerde middelscholen in Roemenie onderzocht. Ik ontdekte ondermeer dat persoonlijke kwaliteiten van een pastor, zoals aardig, begrijpend, betrouwbaar, opmerkzaam, belangrijker zijn dan zijn officiële kwalificatie. Ook niet-religieuze studenten kunnen door zijn optreden christelijke waarden ervaren. Ook voor een kerkelijke gemeente kan de school een ruimte zijn waar de kerk jongeren kan aanspreken.

Terugblik

Het was goed in Nederland te zijn, ook voor mijn gemeentewerk. Ik wil Fundament bedanken voor de permanente ondersteuning, ook namens mijn gezin.

Ik wens u Gods zegen en veel kracht voor uw werk. Hopelijk kunnen andere studenten, net als ik, deze unieke mogelijkheid blijven gebruiken.