In Beregszász (Oekraïne) vinden kwetsbare ouderen een veilige woonplek in het verzorgingshuis van het Diakonaal Centrum van de kerk. Fundament steunt dit tehuis.

In 2009 zijn ze begonnen. Een christelijk tehuis voor ouderen. Een veilige plek waar je kunt wonen, leven, waar je zorg krijgt, waar je als mens belangrijk bent. Een huis met 12 kamers en zo plaats voor 24 bewoners.  Veel mensen die om een plekje vragen moeten worden teleurgesteld.

De bewoners kennen natuurlijk hun eigen ups en downs. Ze hebben behoefte aan goed contact om te kunnen praten over wat hen bezig houdt; hun zorgen en hun blijdschap. Het personeel, vrijwilligers en bezoekers zetten zich in om het gezellig te maken. Feestdagen worden dan ook gevierd. Bij verjaardagen is er een feestelijke maaltijd. De pastorale verzorging krijgt goede aandacht.  Elke zondag is er een kerkdienst.

De gezamenlijke maaltijden in de eetzaal zijn belangrijke momenten. De eigen keuken verzorgt ze. Zoveel mogelijk met producten uit de tuin bij het huis. Medicijnen worden centraal ingekocht. Dit is een aanzienlijke kostenpost. Ze zijn duur en worden steeds duurder.

De winters in Oekraïne kunnen koud zijn en lang duren, terwijl voor de bewoners juist warmte en licht belangrijk zijn. Dat betekent hoge kosten voor gas en elektriciteit.

Béla Nagy, de directeur van het Diakonaal Centrum, zegt: “De ondersteuning die we van Fundament krijgen betekent veel voor ons. Zonder die hulp zou de soepele voortgang van de inzet voor onze bewoners niet mogelijk zijn. Wij danken de Heer voor zulke broeders en zusters die ons helpen en ons en de hier wonende ouderen niet vergeten.